Племінна справа Житомирщини

Житомирщина займає одне із провідних місць серед регіонів країни за темпами виробництва продукції галузі тваринництва. Як свідчить світова практика, зростання продуктивності тварин і підвищення якісних характеристики продукції тваринництва можливе лише за рахунок сталого розвитку селекції і племінної справи.

На сьогодні на території Житомирської області проводять господарську діяльність 30 суб'єктів племінної справи у тваринництві, а саме:

8 племінних заводів та 10 племінних репродукторів по молочному скотарству (українська чорно-ряба, симентальська та голштинська порода);

3 племінні заводи та 2 племінні репродуктори по м’ясному скотарству (поліська м’ясна та абердино-ангуська порода);

1 племінний репродуктор по свинарству (велика – біла порода);

1 племінний репродуктор по конярству (російська рисиста, орловська рисиста);

1 племінний завод по вівчарству (асканійська мясововняна з кросбредною вовною);

1 племінний репродуктор по козівництву (англо-нубійська порода);

1 племінна пасіка (українська степова бджола)

Суб'єкти племінної справи у тваринництві займаються системою зоотехнічних, селекційних та організаційно-господарських заходів, спрямованих на поліпшення племінних і продуктивних якостей тварин, що зумовлено потребою забезпечення породної чистоти вітчизняного тваринництва і виведення нових високопродуктивних тварин.

Станом на 01.05.2019 року департаментом агропромислового розвитку облдержадміністрації було видано 514 сертифікатів племінних (генетичних) ресурсів на реалізацію суб’єктами племінної справи у тваринництві племінного поголів’я худоби за межі області.


Розробка веб-сайту