Перший музей бортництва на Поліссі розпочав роботу просто неба

У Коростенському районі Житомирської області, на території дендропарку “Перемога” відомого українського науковця Анатолія Потопальського в с. Ходаки просто неба розпочав роботу музей лісового бджільництва або бортництва.

Бортництво - промисел, що існує на Поліссі ще з часів Київської Русі. Це одне з небагатьох ремесел, на яких вплив століть прогресу практично не позначився. Полягає він в утримуванні у видовбаних колодах диких роїв бджіл і отримання від цих комах дуже смачного, поживного і корисного меду, який називають лісовим

Деякі з експонатів музею нараховують 100 і більше років, однак є діючими по сьогодні. Тут зустрічається минуле і сучастність бджільництва.

Для багатьох жителів області галузь бджільництва – це не тільки корисне, цікаве й благородне хобі, а і джерело здоров’я та добробуту.

В новому дендропарку всім охочим розкажуть, як відроджують бортництво на Поліссі.

 

До відома: Житомирщина прийняла участь у проекті «Бортництво Полісся: архаїчна традиція у сучасному вимірі», що дасть новий поштовх розвитку і популяризації давнього ремесла у регіоні.  До проекту долучилися бортники, дослідники та науковці. Популяризація бортництва, як елементу нематеріальної культурної спадщини та використання його, як об’єкту історико-культурної спадщини національного значення важлива для збереження цілісності екосистеми. Просвітницькі матеріали проєкту у подальшому можуть стати основою досьє для номінування традиції до Репрезентативного списку нематеріальної спадщини ЮНЕСКО. Завдання проєкту – зробити фото і відеофіксацію представників цього ремесла.

 


Розробка веб-сайту