Прогноз закупівельних цін на 27 липня – 2 серпня 2020 р.: 44—45 грн/кг на свиней живою вагою

Аналітичний відділ Асоціації «М’ясної галузі» повідомив прогноз закупівельних цін на 27 липня – 2 серпня 2020 р.: 44—45 грн/кг на свиней живою вагою.

Подальше зміцнення прогнозних цін пов'язане із традиційними сезонними коливаннями у свинарстві. Внаслідок спеки продуктивність вирощування свиней у більшості українських виробників падає, тож пропозиція живця на ринку дещо зменшується. Зростання курсів валют стримує імпорт м'ясної сировини.

 

Графік динаміки цін на свиней в Європейському Союзі (синя лінія) досить красномовно відображає поточну ситуацію. Утворення провалів у поставках, викликане тимчасовим закриттям потужних м'ясопереробних підприємств через спалахи COVID-19 та втратою доступу до китайського ринку на невизначений термін, впливає на м'ясну галузь всього Євразійського континенту. Найбільших втрат зазнали ринки Німеччини, Данії, Нідерландів, а тепер ще і Румунії, де інфекцію виявили у робітників Smithfield Romania — найбільшого переробного заводу із потужністю 1,3 млн гол./рік. Надлишок продукції закономірно тисне на ціни у бік їхнього зниження. 

Країни Південної Європи мають більш сприятливу ринкову ситуацію. Переробники з Іспанії переважно зберегли можливість поставок своєї продукції до Китаю, хоча й у менших обсягах через запровадження протиепідемічних заходів. Втім, унаслідок скорочення туризму споживання свинини на внутрішньому ринку півдня Євросоюзу знизилося. За даними останнього звіту Rabobank, туристичний потік в Іспанії та Італії з червня до вересня зменшиться щонайменше на 38%, що вплине на обсяги споживання свинини як у закладах громадського харчування, так і в роздрібній торгівлі. Отже, південноєвропейські країни не зможуть спожити надлишковий обсяг вирощених в Німеччині чи Нідерландах свиней за рахунок літнього напливу туристів, тому ситуація високої волатильності ринку свинини на Євразійському континенті зберігатиметься і надалі.


Розробка веб-сайту