Що і де модна отримати аграрію за аграрною розпискою

В Україні в рамках реалізації Програми з розвитку фінансування агросектору Міжнародної Фінансової корпорації (IFC), яка входить до Групи Світового Банку, продовжується реалізація проекту впровадження аграрних розписок.

Запровадження аграрних розписок в Україні має на меті покращити та спростити доступ до фінансування малих та середніх агровиробників, зокрема фермерів та дає можливість агровиробникам у кожній області отримати доступне кредитування під заставу майбутнього врожаю.

Станом на 15 травня в Україні вже видано 1753 аграрних розписок, загальна сума фінансування агровиробників по яких склала майже 13 млрд. грн.

Не зважаючи на те, що Житомирщина тільки минулого року долучилася до проекту, в області на сьогодні вже видано 70 аграрних розписок на сума майже 415 млн. грн.

У якості застави вже апробовано майбутній врожай 32 культур. І це не лише експортно орієнтовані культури, такі як кукурудза, соняшник, пшениця чи соя. На разі заставою за аграрною розпискою були: гречка, рис, ячмінь, яблука, малина, лохина, часник, морква, картопля, кавун, кріп, петрушка і тд. І цей перелік постійно розширюється.

Аграрні розписки поширились і на тваринницьку галузь, де у якості застави було молоко і яловичина, а також на органічний сектор, де в  якості застави виступав майбутній врожай органічного соняшнику, картоплі, сої та пшениці.

Агровиробник, фермер і навіть одноосібник який має у власності чи користуванні земельні ділянки сільськогосподарського призначення та займається рослинництвом та тваринництвом за допомогою аграрної розписки під заставу майбутнього врожаю може отримати не лише кошти.

На сьогодні багато дистриб’юторських компаній, виробників та постачальників  під аграрну розписку надають агровиробникам насіння, добрива, засоби захисту рослин, пальне, саджанці і навіть сільськогосподарську техніку. Зернотрейдери  та переробні підприємства готові надавати авансові платежі за сільськогосподарську продукцію, що буде поставлена за аграрною розпискою в майбутньому. Загалом в Україні 90 компаній кредиторів за аграрними розписками.

Важливо те, що агровиробник за отримані кошти чи надані матеріально- технічні ресурси може розрахуватися як частиною вирощеного врожаю, уклавши товарну аграрну розписку, так і коштами, що виручені після реалізації сільськогосподарської продукції (фінансова аграрна розписка).

Зокрема, у Житомирській області на даний час  банки, фінансові установи, підприємства та представництва  багатьох національних компаній готові надавати кошти та матеріально-технічні ресурси агровиробникам за аграрними розписками.

З переліком зазначених компаній можна ознайомитись за посиланням.

За додатковою інформацією щодо оформлення аграрних розписок можна звернутися до регіонального координатор проекту «Аграрні розписки в Україні» Тараса Веремейчика  (тел. +38(097)8063183, +38(099)9124526) або безпосередньо до представника компанії, що зазначена в переліку.

Перелік


Розробка веб-сайту