Як уникнути отруєння бджіл

Час від часу між аграріями і пасічниками трапляються конфлікти. Причини — отруєння бджіл внаслідок безвідповідального використання пестицидів. На Youtube-каналі Держпродспоживслужби України з’явилося відео про правила співпраці для аграріїв та пасічників. У ньому розповідається, що потрібно робити обом сторонам для взаємовигідного співробітництва.

Ось прості правила, як зібрати мед, хороший урожай та попередити отруєння бджіл.

Правила для аграрія:

  1. Не пізніше, ніж за три доби до обробки полів, повідомте органи місцевого самоврядування, районні чи селищні ради та особисто через ЗМІ або СМС пасічників коли, що і чим оброблятимете поле.
  2. Розмістіть оголошення в людних місцях у найближчих населених пунктах, вказавши компанію, культуру, назву препарату, час ізоляції бджіл та контактну особу.
  3. Не допускайте обробку квітучих медоносів і пилконосів під час масового льоту бджіл.
  4. Роботи з пестицидами проводьте в ранні ранкові або вечірні години при мінімальних висхідних повітряних потоках.

Правила для пасічника:

  1. Зареєструйте пасіку за місцем проживання, щоб агровиробники знали про її існування.
  2. Ізолюйте бджіл у вуликах або вивезіть пасіку у безпечне місце на термін, передбачений обмеженнями при застосуванні конкретних пестицидів.
  3. Вивезіть пасіку на період до 5 днів не менше, ніж на 5 км від зони обробки полів авіаційним методом. При наземній обробці пестицидами — на відстань від трьох до п’яти кілометрів.
  4. Повідомте власника або користувача земельної ділянки, якщо плануєте перевозити пасіку до медоносних угідь.


Розробка веб-сайту